Kendime Tavsiyeler



Bugün sana gelip de dolabında kullanmadığın kıyafetin var mı desem hiç olmaz mı canım der gibi bir bakış atarsın.Peki çok isteyerek aldığın bir şey içinde böyle oldu mu desem muhtemelen ona da cevabın evet olur.
Benimde oluyor öyle alıp alıp kullanmadığım hatta kullanmadığım gibi ben buna mı para vermişim diye gördükçe hayıflandığım bir süre sonra da dolabın en dibine atıp yok saydığım.
Ben bu durum sadece benim başıma gelir sanırdım ta ki Tüketici Davranışı dersinde şu satırları okuyana dek "itkisel satın alma (özellikle hedonik tüketimle birleştiğinde) tüketicilerin pişmanlık ve suçluluk gibi negatif duygular hissetmesine neden olabilmektedir." Kendi kendime bir rahatlama hissettim demek ki bu durum sadece bende olmuyormuş.
Peki neden oluyordu onun cevabını da şu satırlarda buldum."Gittikçe artan bir şekilde,satın alınan ürünlerde fizyolojik tatminden çok psikolojik/duygusal(statü,ait olma,sevme,sevilme,kabul edilme,saygı görme,üstün olma,sevme,sevilme,kabul edilme,saygı görme,üstün olma,prestij,başarma,zevk alma gibi) tatmin arar hale gelmektedir."Araştırmalara göre de tüketicilerin yaptıkları satın almaların %95'e kadarı rasyonelden ziyade,o an canı istediği için satın almak olabilmektedir.
Bunları öğrendikten sonra kendi kendime tavsiyede bulanayım istedim.
Kendime tavsiyelerim:Sadece almış olmak için alma,indirimlerde de aman canım ne olacak bu parayı nerelere vermiyoruz deme,bedeninden küçük kıyafet alma,alışverişe giderken fikirlerine en çok güvendiğin kişiyle git.Az kalsın en önemlisini unutuyordum.Sadece düşün.Benim buna gerçekten ihtiyacım var mı?

(Seninde kendine,bana yada tüm insanlığa bu konuda tavsiyen varsa paylaşabilirsin.)   
Next PostSonraki Kayıt Previous PostÖnceki Kayıt Ana Sayfa

19 yorum:

  1. yaniiii, tüketerek var olduğumuzu sanıyoruz de miiiii :)

    YanıtlaSil
  2. Yeni keşfettim burayı! :) Ben de beklerim Kafa'ya Meryem Hanım! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafa'yı gezdim gördüm.
      Kitabınızı bekliyorum :)

      Sil
  3. İhtiyacımız olmayan şeyleri almada üstümüze yok ee kadınız. .Sonra giyerim. Bişeyler le kombin yaparım. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle sonra giyerim de sığındığımız bahane ;)

      Sil
  4. İhtiyacım yoksa hiç almam ben :) Çok alış veriş yapasım varsa sevdiklerime hediye bakarım. Ama o da hediye olsun diye hediye değil gerçekten kullanışlı veya çok beğeneceğine emin olduğum bir şey :) Mesela aralık ayı geldi yılbaşı hediyeleri zamanı. Bu ay o kadar dolaşacağım ki aylarca daha alış veriş yapasım gelmez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzelmiş :)
      Hediye fikrinizi çok beğendim ;)

      Sil
  5. Ne kadar güzel bir bloğunuz varmış, iyi ki tanımışım sizi. Emeğinize sağlık, umarım takipçiniz çok olur, hızla çoğalır.
    Maalesef ki çok tüketen bir toplum olduk, anneannelerimiz dedelerimiz böyle değilmiş, yemeği, giyeceği, eşyayı, hayatı herşeyi tüketiyoruz, israf ediyoruz. Dolapta ne zamandır giymeyip ayırayım ihtiyacı olanlara vereyim dediğim bir sürü şey var. Ne zaman gelecek sırası bilmiyorum. Ben de bundan sonra kendime tavsiye ediyorum. Alırken 2 kere düşün!
    Zevkle Takibe aldım sizi, sizi de beklerim.
    Kocaman Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :)
      Evet tüketim toplumu olduk gidiyoruz.Umarım en kısa zamanda sırası gelir de ihtiyacı olanlar da faydalanır
      bende size uğrayacağım ;)

      Sil
  6. ben bu tavsiyeyi kendime yıllardır veriyorum ve yıllardır işe yaramadı.Alışverişte ben ben değilim.Umarım sen de işe yarar.Böyle başkalarının da olduğunu bilmek güzel oluyor.Öyle ki dolabı açtığımda bazı kıyafetleri sadece mağazada askıda duracağına benim dolabımda askıda dursunlar hava değişikliği iyi gelir onlara diye almış olduğumu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle kıyafete tebdil-i mekan yaptırmışız :)
      Nacizane tavsiyem ya sizi durduracak biriyle gidin yada yanınıza sınırlı miktarda para alın ;)

      Sil
  7. Ne de güzel bi konuya değinmişsin. Ben de bugün dolabımı düzenlerken, aslında ne kadar şeyi ihtiyaçtan aldığımızı düşünmüştüm. Tam üstüne geldi yazın. Eline sağlık;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle kapitalizmin esiri olduk.Artık bi çeketin fonksiyonel olarak soğuktan korumasından çok bunu neyle giyerim,yok canım o onla yakışmadı,aman canım renk uyumu hiç olmadı derken ala ala durum bu oldu

      Sil
  8. Genelde bir şeyi kombinlemek icin filan almam. Küçüklükten beri para biriktirip kendi ihtiyaclarımı kendim aldım. Bu yüzden ihtiyaçtan fazlasını almam. Kıyafetim çoktur ama bunun nedeni bana çok hediye gelmesi. Giymeyeceğimde varsa hemen başkalarına veririm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bilinçli tüketicisin o zaman Le :)

      Sil
    2. Evet kendime dıştan baktığımda öyleyim:)

      Sil
  9. Sanırım ben de o 'güvenilir kişiler'denim. İhtiyacımdan fazlasını asla satın almam. Dediğiniz gibi devamlı kendime o soruyu sorarım. Yine de arada kanım kaynamıyor değil ama kendimi frenlemeyi gün geçtikçe daha fazla başarıyorum. Sanırım bu kendimle ilgili en sevdiğim özelliklerimden biri. Bir farkındalık yaratmak adına bu yazıyı yazmanız çok iyi olmuş. Elinize sağlık :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Bilinçli tüketicisiniz o zaman ne güzel :)

      Sil