Kitap Ne Zaman Okunur?


        Sürpriz diye bahsetmiştim ya işte,şimdi onu anlatacağım. Yoğunburç Kültür Evi'ne gidip kapıdaki sırayı görünce önce şaşırsam da bedava kitap verildiğini görünce sevindim. Bütün kitapların yazarı Ahmet Turgut'tu ve Yazarlık Okulu'nun açılışına o gelmişti.Peki kimdir bu Ahmet Turgut,kendisinden neler öğrendim?


          Turgut,ilkokula başladığı yıllarda yurt dışından Türkiye'ye yeni geldiğinden dolayı Türkçe olarak kendini ifade etmekte zorlanırken nasıl yazar olduğundan ve bu yolda attığı adımlardan bahsetti. Malatya Fen Lisesi'ni kazandığında Türkiye'de fen liseleri 7 tane olup bilim adamı yetiştirme hevesiyle açıldığından, okulda ve yurtta ders kitaplarından başka kitap okumak yasakmış. Hatta öğrencilerin elinde kitap bulunduğunda el konulurmuş. Turgut daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nin İnşaat Mühendisliği bölümünde okumuş.Derslerinin zorluğuna rağmen sınav dönemleri dışında kitap okumayı hiç ihmal etmemiş. Raci Şaşmaz'a (Kurtlar Vadisi deyince bilirsiniz) okuttuğu hikayesinin ardından senaristliğe başlamış. Ekmek Teknesi ve Kurtlar Vadisinin senaryosunda çalışmış. Daha sonra yazdığı film senaryosunu kitaba çevirerek yazarlığa adım atmış.
          Turgut'a göre; duyabilen,görebilen,fark edebilen ve bunu kağıda aktaran kişi yazar olur ve yazdığı kitaplar okunur,Yani bir insan bir konuyla alakalı mananın altını doldurduğunda ve onu paylaşmaya başladığında o roman olur,kitap olur,film olur. Biz bu manaları okumaya millet olarak eriniriz.Hatta istatistikler de bunu destekler.Şöyle ki,o gün "Yaazarlık Okulu"nun açılışına Taner Yıldız da gelmişti ve Türkiye'de kişi başına düşen kitap okuma oranının günde 1 saniye olduğunu söyledi.Düşünebiliyor musunuz,1 saniye?... Tabi bununla ilgili Turgut'un şu sözleri olayı özetler gibiydi:
           ''Kitap okumak bizde boş zaman işi olarak görülür, oysa kitap özel zaman ister. Boş zamanlarda Facebook'ta gezilir,televizyon izlenir fakat kitap okunmaz.''
          Turgut,"Okumak cehalet alır, eşeklik baki kalır." "Oku, baban gibi eşek olma adam ol."Atasözlerini vurgulayarak biz Türklerin kitap okumakla eşeklik arasında ontolojik bağ kurduğunu söyledi.
Ayrıca,"Kur'an'ın ilk emri ''Oku!'' olmasa 17. yüzyılda kitap okuyanları toplayıp yakardık"diyerek salondakileri güldürdü.
Bir anekdot da paylaştı bizimle. Berlin uçağına bindiğinde sarı saçlı, mavi gözlü insanların aynı anda bir siren sesi duymuş gibi kitap açttıklarını, Bizim Türklerin ise "Eltimgiller suratımıza bakmadı,bu sene tatilde şu kadar para harcadık" diye hemen dedikoduya başladığını,Berlin metrosunda da yine Türklerin konuştuğunu ve Berlinlerin ise okuduğunu anlattı
          Yazarlık için ne önerirsiniz diye bir soru yöneltildiğinde Turgut, yazarlığa başladığı sıralarda aynı soruyu yazar bir abisine sorduğunda ''Allah başka dert vermesin.'' cevabını aldığını,bu cevap karşısında afalladığını ve ciddiye alınmadığını düşündüğünü fakat yazarlığa başladığında onun ne demek istediğini anladığını,dert bitince kalemin de kuruduğunu söyledi.
          Ben de yazar olmak isteyen okuyucularıma şöyle sesleniyorum:
          'Derdiniz bitmesin,aklınız dingin kaleminiz kuvvetli olsun.'
Next PostSonraki Kayıt Previous PostÖnceki Kayıt Ana Sayfa

8 yorum:

  1. Çok güzel bi yazı olmuş. Bende mi yazar olsam acep. Hımm olabilir aslında. Görüşelum bi ara ;) Küçük bi röportaj tadında.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler :)
    Bence siz oluyor gibisiniz ;)

    YanıtlaSil
  3. heey çok sevindim. istanbuldasın de miiii :) benzerleri var. murot gülsoy'un var biliyom mesela :) çok iyi etmişsin. ya sen blogunu yeni mi açtın. kutlarım. aramıza da hoşgeldin. amacın yazmak. çok sevindim. :)

    YanıtlaSil
  4. Yok yok Kayseri yeni açtım blogumu hoş buldum :)
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Yaratıcı yazarlık kurslarına ben de gitmeyi düşünüyorum ama bu sene olmaz herhalde :)) Hoş geldiniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbuldum :)
      Umarım gidecek fırsatı bulursunuz :)
      Tüm samimiyetimle söylüyorum gerçekten çok zevkli geçiyor

      Sil
  6. İnşallah bu kurs senin için çok faydalı olur.
    Kitap her türlü zaman ve mekan aranmadan okunur.
    Kelimeler dile gelmek istedi mi yazılmakta ister:) onu duyan kişiye ilham olur:)
    Bu ilhamın sana gelmesini dilerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dördüncü haftam ve gerçekten faydalı olduğunu düşünüyorum insanın ufku açılıyor :)
      Yazarın bahsettiği biraz daha derin okuma kapsamında yoksa tabi okunur bide evet kelimeler insanın zihninden kaçmak istiyor gibi oluyor :)
      Teşekkürler Le

      Sil