Yabancı Albert Camus

"Bugün annem öldü. Belki de dün, bilmiyorum."
Giriş cümlesiyle vuran kitabın etkisi son satırına kadar sürüyor.Bu cümle bize ne kadar yabancı değil mi? Bir insan annesinin ölümüne bugün belki de dün diyebilir mi? Meursault' ta bu cümle gibi yabancı bize. Hissizliği, tavırları, hayatı...


Albert Camus' un okuduğum ilk kitabı ve sonda olmayacak. Kitabı bir oturuşta okudum. Bunda etkili olan kısa olmasından ziyade akıcılığıydı. Kitapta kendiyle hiç ilgisi olmayan bir arabı Meursault 'un öldürmesiyle başından geçenler anlatılır. Konusu basit olmasına karşın anlatımı çok ilgi çekici. Mutlaka okumalısınız.

Kitaptan Alıntılar:

Ben yarım yamalak dinlediğim bir adamı başımdan savmak istedim mi, ona hak veriyormuş gibi yaparım, bu sefer de öyle yaptım.

...İnsan hiçbir şeyi gereğinden fazla büyütmemeli; ben bu duruma başkalarından daha kolay katlanırdım.

Benden daha mutsuz olanlar da vardı.Zaten annem de böyle düşünürdü; sık sık, insanın sonunda her şeye alışacağını tekrarlardı.

İnsan bilmediği şeyler hakkında daima abartılı düşüncelere kapılır. Halbuki tersine, her şeyin çok basit olduğunu görmekteydim.

...Herkes bilir ki hayat, yaşanmak zahmetine değmeyen bir şeydir.

İnsan mademki ölecektir, bunun nasıl ve nerede olacağının önemi yoktur, apaçık bir şeydir bu.

Hiçbir zaman söyleyecek fazla sözüm yoktur, onun için susarım.
Next PostSonraki Kayıt Previous PostÖnceki Kayıt Ana Sayfa

20 yorum:

  1. Ooo... cok güzel bir kitaba benziyor, su yazdiklarinizdan bile cok etkilendim. Camus okudum cok önceleri, uzun zamandir okumamistim. Bunu da not edeyim bir kenara...cok tesekkürler.


    Bu arada, benim de katildigim '22 blogger bir hikaye' etkinligimizde, siradaki yazar sizsiniz ya hani? Sunu size ve tüm siradaki arkadaslara duyurmam lazim (umarim okurlar hepsi):

    Benim 30.1. le 6.2 arasi hic vaktim olmayacak yazmak icin, bunu dikkate alip da beni secmezlerse cok sevinirim. Yoksa cok geciktirmek zorunda kalacagim hikayenin devamini.

    Evet, diyeceklerim bukadardi, esenkaliniz efeem (ay pek bi kibarlastim):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla çok etkileyici ilk fırsatta okuyun :)

      Valla çekilişle seçildiğinden bilemiyorum ki umarım çıkmaz.Bana da çok yoğun zamanımda çıktı epey erteledim.Bi haftalık süreyi kullanıyorum ama bitmek üzere yazcam bende hemen :)

      Sil
  2. Okumadığım bir yazar henüz... Ancak şu açıklamalar ve aşıntılar bile okumam gerektiğini söylüyor bana :) Teşekkürler bu tanışmaya vesile olduğun için :)

    YanıtlaSil
  3. Harika bir roman.Varoluşçuluk akımının kilometre taşı olan bu romanı herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle harika.Bende mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum :)

      Sil
  4. Neşeli ,neşen bol olsun inşaallah:)))Farkettim ki ;biz seninle aynı kitapları okuyup aynı tadı alıyoruz.Güzel ve ilginç bir kitap bence de...

    YanıtlaSil
  5. Vayy, giriş cümlesini çok çok beğendim.. Not aldım kitabı, umarım en kısa zamanda edinebilirim.. Yorumun için teşekkürler, güzel bir kitap daha girdi okuma listeme :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Gözdecim :)
      Fiyatı da uygun hemen edinirsin :)

      Sil
  6. Birden blogunu açınca o sersemlikle senin annen sandım.. Sen yazdın sandım ay boğazıma bir yumru oturdu anlatamam.. Saniyelik sarsıntıdan sonra yazının akabinde dedim ki "öne alıyoruz Camus'u Dilek!". Girişimin kusuruna bakma bu şapşallığımı seninle de paylaşmak istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman Allah gecinden versin. Camus annesi ölse de ğek sarsılmıyor. Bizi yıkarda geçer. Senin tepkilerin çok hoşuma gidiyor Dilekciğim :)

      Sil
  7. Bu kitabı bende okumuştum ve bloğumda detaylı yorumumu yazmıştım.
    harika bir roman. Kitabın girişi okuyucuyu çok etkiliyor. 2 okumada bitirmiştim ben çok sürükleyici bir roman herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok sürükleyici. Okunmaya değer

      Sil
  8. Yazarı hiç okumadım ama Sisifos Söyleni'siyle okumaya başlayacağım okuma şenliğinden sonra :)) Seveceğimi düşünüyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Yabancı ile başladım ama bayıldım. Gerçekten çok güzel :)

      Sil
  9. Yabancı'yı ben geçen sene okudum.Hatta blogumda yorumu var. Okumak istersen bakabilirsin. Kitabı sevmiştim ama bloga yazarken tam anlatamamıştım. Altını çizdiğim cümlelerin seninkilerle aynı olduğunu görünce sevindim. bir de yazına "Bugün annem öldü. Belki de dün, bilmiyorum." diyerek başlamışsın. Tırnak işareti kullanmayınca, Allah korusun tabii, kendinden bahsediyorsun sandım korktum :-( Bence o cümleleri tırnak içine al da senin cümlelerin olmadığı belli olsun. Başkaları da benim gibi düşünebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam tırnak içine alıyım. Dilek' te öyle sanmış :/
      Senle genelde aynı kitapları okuyoruz o yüzden senin blogunu okumayı çok seviyorum ve sıkı takipçinim :)

      Sil
  10. Çok teşekkür ederim. Hislerimiz karşılıklı :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumu yüzümde gülücüklerle okudum ☺
      Çok teşekkür ederim :)

      Sil